Spovedanie

Un pedelist la spovedanie.

– Părinte, am păcătuit! Am preacurvit în mod repetat, m-am îmbătat de multe ori și am ucis trei maidanezi cu mașina. Dar, sufletul mi s-a îngreunat luna trecută, părinte. Atunci am furat de la fratele meu. Am furat, părinte și îmi pare rău. Am aflat de o licitație trucată în județ, de tri milioane euro și, normal că m-am dus să mă prezint să văd dacă pot să iau și eu ceva. Am vorbit cu primarul, care nu era de-al nostru, i-am băgat un porc în buzunar și i-am zis că nu mă interesează cine venise înaintea mea, că dacă ne facem prieteni, îi umplu buzunare de porci, după licitație. A fost de acord și totul a mers strună. Acum o săptămână au intrat primii bani și m-am dedulcit din nou la o preacurvie. Și, cum ședeam eu în club, pe un sân de cometă blondă, în miez de noapte, sună telefonul. Am crezut că e nevastă-mea. Era Ion, coleg de partid. Mă suna să îmi zică că cineva îi furase licitația trucată și că se umpluse de înjurături și nu știa unde să le verse. M-am albit. Mi-am dat seama că eu eram hoțul. Mi-am dat seama că am furat de la aproapele meu. Nu i-am zis, dar sânul de cometă s-a transformat brusc în broască râioasă și nu am mai putut dormi nopțile. Acum vin la tine, umil, să mă ierți.
– Înțeleg, fiule. Ion e vărul meu… E lucru grav pe care l-ai făcut, fiule, dar Dumnezeu e mare și le iartă pe toate. Împarte folosul tău luat din licitație cu vărul meu, ca niște frați adevărați, îmi lași și mie zeciuala obișnuită, că fac niște lucrări la casă și păcatele tale sunt iertate. Dar spune-mi sincer, fiule, câte licitații trucate ai mâncat anul ăsta?
– A… destule. Nu e problemă. Dumnezeu mă ajută. Dar uneori mă întreb: oare nu e păcat să furi și de la alții decât de la partid?
– Nu, fiule. Pentru că acela nu e furt, este felul în care îți câștigi tu existența. Este normal, este chiar obligatoriu pentru un politician aflat la putere. În plus, nu este ca și cum ai lua banii din buzunarul unor oameni. Îi iei de la stat, de la o insituție. Nu este nimic rău în asta. Și e dreptul tău, pentru că tu ești la putere și tu trebuie să îi iei. Dar să furi de la fratele tău de partid este mare păcat fiule… Ai noroc că am legământ să nu dezvălui spovedania, altfel, ai fi avut mari probleme, duminică la ședință.
– Mulțumesc, părinte. Când mai am ceva bacșiș, o să trec și pe la tine… Poare mai ai nevoie de una-alta, ca un frate ce-mi ești…