Rumegam procente

Două vite, la coadă la impozite, la Grajduri asigurărilor sociale.

„Tu, fată, arăţi minunat! Cum ai slăbit, fată, aşa mult şi aşa repede? La Crăciun, când am fost amândouă la petrecere pe autostradă, la Cuca Măcăii, erai ca un parlamentar. Acum, eşti mai ceva ca Bianca Drăgulescu…” „Vai, fată, ştiu. Arăt de milioane. Mi-au zis-o toţi boii din oraş. Dar, să ştii, că nu mă simt bine deloc şi nu eu am vrut să ajung aşa. Totul s-a schimbat pe la începutul anului, când stăpânul a intrat în insolvenţă şi am început să mănânc procente. Am înţeles că au venit ăia de la stat peste el cu tot felul de legi şi ordonanţe şi că l-au forţat să schimbe meniul. Au început să ne ia la toate fetele din grajd procente din pensii, procente din şomaj, procente din asigurări. Stăpânului am înţeles că îi luau procente din profit şi kile întregi dintr-o zeamă forfetară şi i le serveau pe o tavă portocalie. Apoi au început să vină cu tot alte feluri de procente, cică să avem mâncare variată. Fată, îţi zic, gustul e nasol. Dar, asta e, ne adaptăm şi noi la vremuri noi. Dacă e să rumegăm procente, rumegăm procente. Mai greu, dar aia e! Tot e mai bine, decât nimic, nu?”

„Nu trebuie să mă invidiezi, fată, că nu e nimic de invidiat. Sigur, toţii boii au început să se uite la mine, dar, fată, mai bine mă lipsesc. Eu te invidiez pe tine, aşa mi-e dor de nişte iarbă… Tu cum de ai rămas la fel, acum, pe criză?”

„Ei, fată, eu m-am luat cu ăl mai bou din oraş. E mare şmecher la partid şi se îmbracă mereu în portocaliu. Fată, nu ştiu ce zici tu de procentele alea, dar la mine acasă nu am avut iarbă mai frumoasă şi mai proaspătă în viaţa mea! Îmi aduce boul meu iarbă din Parlament cu tonele! Nu ştiu de unde o scoate. Am încercat eu să îl descos de câteva ori, dar mi-a tăiat-o repede. Cică are legătură cu străzile, că i-a convins pe ăia ca în loc să facă toarne asfalt să profite de pământ şi să crească iarbă. Şi îşi umplu cică toţi buzunarele cu iarbă în fiecare lună. Îmi merge bine, bine, fată. Auzi, nu vrei să intri şi tu în partid sau vrei să rumegi procente tot restul vieţii?